Vlaams Parlement viert 45-jarig bestaan

Op 7 december 2016 viert het Vlaams Parlement zijn 45-jarig bestaan. 45 jaar geleden, exact op dezelfde dag, 7 december 1971, werd de Nederlandstalige Cultuurraad opgericht. Het parlement zal deze verjaardag vieren met de uitreiking van zijn Gouden Erepenningen aan 3 wetenschappers en een onderzoeksgroep. Daarnaast stelt het parlement een geactualiseerde versie van het boek ‘Het Vlaams Parlement’ voor en wordt een kunstwerk van Kasper Bosmans, dat in opdracht werd gecreëerd, onthuld.

Gouden Erepenningen

Tijdens de viering van zijn 45-jarig bestaan reikt het Vlaams Parlement zijn tweejaarlijkse Gouden Erepenningen uit. Met de Gouden Erepenning huldigt het Vlaams Parlement mensen of organisaties die zich "langdurig en aanwijsbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen".

Tot 1996 werden de penningen jaarlijks uitgereikt, sindsdien is het een tweejaarlijks evenement. Telkens wordt ook een centraal thema bepaald, gaande van kunst tot literatuur en sport. Voor de Erepenningen van 2016 werd gekozen voor het thema ‘Onderzoek en ontwikkeling’.

Uit 14 ingediende kandidaturen werd gekozen voor natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies, de directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx, doctor in de farmaceutische wetenschappen en biotechondernemer Rudi Pauwels en de Onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KU Leuven. De Erepenningen zullen tijdens een plechtige zitting in de Koepelzaal van het parlement overhandigd worden aan de laureaten.

De plechtige zitting met de uitreiking van de Gouden Erepenningen wordt gelivestreamd via de website: https://goo.gl/drGn3k

Nieuwe versie boek ‘Het Vlaams Parlement’

In 1996 publiceerde het Vlaams Parlement naar aanleiding van zijn 25-jarig bestaan en de opening van het eigen Parlementsgebouw, het boek ‘Het Vlaams Parlement’. Dit werk handelde over de geschiedenis van het parlement, zijn dagelijkse werking, zijn gerenoveerde parlementsgebouw met glazen koepel en de talrijke Vlaamse kunstwerken.

Inmiddels is het Vlaams Parlement gegroeid, zowel in zijn institutionele opdrachten, als in zijn organisatie en infrastructuur. Het boek verdiende daarom ook een grondige update. De viering van 45 jaar Vlaams Parlement vormde de ideale aanleiding voor Uitgeverij Lannoo om dit boek in zijn geactualiseerde vorm opnieuw uit te geven. De teksten zijn opnieuw van de hand van Martine Goossens, inmiddels secretaris-generaal bij het Vlaams Parlement, en van Jos Vandenbreeden.

Kunstwerk van Kasper Bosmans

Het Vlaams Parlement greep zijn 45-jarig bestaan ook aan om de jonge Vlaamse kunstenaar Kasper Bosmans de opdracht te geven om een kunstwerk te creëren en er een editie van te maken voor personen die verbonden zijn met de werking van het Vlaams Parlement.

Bij de keuze voor Kasper Bosmans ging het Bureau zoals steeds af op het advies van de Kunstcommissie van het Vlaams Parlement, voorgezeten door Eva Wittocx.

Kasper Bosmans gaf zijn kunstwerk de titel ‘Legend : Jubilee’ mee. Hij zal het samen met Eva Wittocx tijdens de viering voorstellen en het samen met de parlementsvoorzitter onthullen.

Programma

10u30 Plechtige zitting met uitreiking van de Gouden Erepenningen in de Koepelzaal

12u30 Voorstelling boek 'Het Vlaams Parlement’

12u50 Voorstelling kunstwerk ‘Legend : Jubilee’ van Kasper Bosmans

13u10 Receptie

De pers wordt uitgenodigd voor deze viering.

 

Jan Peumans

Voorzitter

Contacteer ons
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel