Skip to Content
Vlaams Parlement trekt volop de kaart van het publiek op 10 en 11 juli

Vlaams Parlement trekt volop de kaart van het publiek op 10 en 11 juli

Het Vlaams Parlement zet, ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag, op 10 en 11 juli zijn deuren wijd open voor het publiek. Afgelopen jaren lag de focus op de feestdag telkens op de officiële viering in het Brusselse stadhuis, maar dit jaar komt daar een groot publieksluik bij. Op zondag 10 en maandag 11 juli kunnen bezoekers op ontdekking gaan in de gebouwen van het parlement en deelnemen aan heel wat randactiviteiten. Radiozender Joe zorgt tijdens de tweedaagse voor de muziekanimatie, met als hoogtepunt een concert van Regi, samen met Jaap, Pauline en Olivia.

Open huis

Met deze tweedaagse trekt het Vlaams Parlement dit jaar volop de kaart van de publiekswerking.

Voorzitter Liesbeth Homans: “Vanuit het Vlaams Parlement vinden we het ongelofelijk belangrijk dat de burger op de hoogte is van wat hier allemaal reilt en zeilt. We zijn een open huis en dragen die transparantie hoog in het vaandel. Het belang van de democratie is een boodschap die we elke dag willen uitdragen. Ik hoop dan ook heel veel burgers in het parlement te mogen verwelkomen tijdens deze opendeurdagen.”

Opendeuractiviteiten

Op 10 en 11 juli valt ​ er als bezoeker heel wat te beleven in én rond het Vlaams Parlement. Het programma omvat een blik achter de parlementaire schermen, een zoektocht op kindermaat doorheen het parlement, een gegidste wandeling in de koninklijke wijk rond het Vlaams Parlement, een begeleid bezoek aan de archiefbunkers en een zoektocht op kindermaat doorheen het parlement. Daarnaast is er ook de interactieve permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum, waar de bezoeker ondergedompeld wordt in de wereld van de Vlaamse volksvertegenwoordigers en de democratie. Een heel gevarieerd programma dus, voor jong en oud, waar het Vlaams Parlement een zo groot mogelijk publiek mee wil bereiken.

Populaire kunstcollectie

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet ontkomen aan de vele werken van hedendaagse Vlaamse kunstenaars, zoals Panamarenko, Roger Raveel of Marie-Jo Lafontaine. Maar ook Rinus Van de Velde, Fred Bervoets, Raoul De Keyser, Sofie Muller, Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere en vele anderen maken deel uit van deze kunstverzameling. De kunstrondleidingen in juni 2022 waren in een mum van tijd volzet en tonen aan dat de kunstcollectie meer dan de moeite waard is. Met de opendeurdagen krijgt de kunstliefhebber een extra kans om deze kunstcollectie in het unieke kader van het parlement te zien.

Radiozender Joe

Een feestelijke dag kan niet zonder muziek! Daarom organiseert het Vlaams Parlement op 10 juli samen met radiozender Joe een exclusief verrassingsconcert van Regi en zangers en zangeressen Jaap, Olivia en Pauline in het parlement. Luisteraars van Joe kunnen hiervoor tijdens de week voor 11 juli een ticket winnen. Als kers op de taart zullen Joe-presentatoren Ann Van Elsen en Raf Van Brussel ​ op 11 juli vanuit het Vlaams Parlement radio maken met uitsluitend Nederlandstalige verzoeknummers. De zender polste daarvoor ook bij enkele Vlaamse ministers en volksvertegenwoordigers naar hun favoriete Vlaamse nummer.

Praktisch

De toegang is gratis.

Wanneer:

  • zondag 10 juli van 13u tot 17u
  • maandag 11 juli van 10u tot 17u

Ingang: Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

Het volledige bezoekersaanbod en alle praktische informatie over deze opendeurdagen vind je hier.

 

Liesbeth Homans

Voorzitter Vlaams Parlement

Dirk Nuyts Persvoorlichter Vlaams Parlement

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel