Skip to Content

Vlaams Parlement pakt als eerste uit met een interactief en digitaal Bezoekerscentrum

Op 17 en 18 november 2019 opent het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement zijn deuren voor het grote publiek. Het is het eerste bezoekerscentrum van een parlement in België. Het is volledig digitaal, zet volop in op interactie en brengt heel wat interessant beeldmateriaal samen over de geschiedenis van de Vlaamse deelstaat. Tijdens het openingsweekend zijn er tal van activiteiten gepland om er een feestelijk gebeuren van te maken.

EERSTE PARLEMENTAIR BEZOEKERSCENTRUM

Het Bezoekerscentrum Vlaams Parlement is het eerste in zijn soort van de verschillende parlementen in België. Het Bezoekerscentrum is er voor een ruim publiek en is gratis toegankelijk.

Het bevat een interactieve leer- en beleeftentoonstelling. Zo ontdek en beleef je de Vlaamse democratie van op de eerste rij. Je kan er kennis maken met de 124 Vlaamse Volksvertegenwoordigers en van binnenuit ervaren hoe het parlement werkt.

In de interactieve opstelling spelen klank en beeld een centrale rol. Geacteerde filmpjes, animaties, bewegende infografieken, actiebeelden van Vlaamse parlementsleden, historische beelden, spelletjes, interactieve 3D-beelden dragen allemaal bij tot een leerrijke en boeiende ervaring.

WERKING VAN DE DEMOCRATIE IN ZES THEMA’S

De leer- en beleeftentoonstelling is opgebouwd rond zes grote thema’s die de werking van de democratie in Vlaanderen en haar geschiedenis uit de doeken doen. De tentoonstelling bevat volgende elementen:

1.De burger kiest
Gaan stemmen, hoe werkt dat? Op wie mag ik mijn stem uitbrengen? Heeft stemmen eigenlijk wel zin?

Luister naar het spreekkoor van meningen over verkiezingen.

Speel het Standpuntenspel: leer meer over de opvattingen van de politieke partijen in het Vlaams Parlement.

 

2.Het parlement in actie
Neem plaats in het mini-halfrond van een miniparlement en breng een virtueel en interactief bezoek aan het parlement.

Een animatie toont  de werking van het parlement.

Speel het Stellingenspel: kruip in de huid van een Vlaamse volksvertegenwoordiger en zoek mee naar oplossingen voor grote en kleine problemen in de samenleving.

3.Het middenveld mobiliseert
Op een grote interactieve wand van 2 bij 5 meter defileren honderden organisaties die het rijke en diverse middenveld in Vlaanderen voorstellen. Kies een logo of foto van een organisatie en ontdek hoe en waarom ze burgers verenigt en hun belangen verdedigt. Voeg er je eigen engagement aan toe.

4.Democratie en rechtstaat
Acteur Günther Lesage brengt het verhaal over het ontstaan en de evolutie van parlementen en democratie. In een virtueel decor kaart hij enkele moeilijke thema’s aan over de ontwikkeling van het kiesrecht, de verschillende systemen van zetelverdeling en het belang van fundamentele grondrechten.

5.Het ontstaan van een Vlaamse natie
Vandaag heeft Vlaanderen een eigen grondgebied, een eigen taal en eigen symbolen. Daar is een lange strijd aan voorafgegaan. Bekijk de drie documentaires over de Vlaamse emancipatie, bevraag de digitale kaarten over de evolutie van de grenzen.

Speel de Symbolenquiz: luister naar de straatinterviews over wat nu precies zo typisch Vlaams genoemd kan worden.

6.Naar een Vlaamse deelstaat
Drie films over de weg naar meer Vlaamse autonomie en de creatie van een Vlaamse deelstaat.

Bekijk enkele mijlpalen van het Vlaamse beleid dat sinds 1971 werd ontwikkeld.

Bevraag de interactieve kaart van België en doorkruis het labyrint van de Belgische staatsstructuur.

 

Bij de eerste drie thema’s laten politicoloog Carl Devos, VRT-journaliste Linda De Win en politicoloog Stijn Oosterlynck een kritische stem horen uit de samenleving.

Bezoekers kunnen zowel individueel als in groep gratis terecht in het Bezoekerscentrum. Een plattegrond en een audiogids tonen je de weg. Je kunt dit bezoek combineren met een introductie in de iconische Koepelzaal of een rondleiding in de parlementsgebouwen. Daarnaast zijn er nog gegidste rondleidingen van anderhalf uur mogelijk doorheen de parlementsgebouwen.

De website van het Bezoekerscentrum bevat alle nodige informatie voor bezoekers.

PROGRAMMA OPENINGSWEEKEND OP 17 EN 18 NOVEMBER

Tijdens het openingsweekend van het Bezoekerscentrum gooit het Vlaams Parlement zijn deuren open.

Naast een bezoek aan de interactieve tentoonstelling staan er tal van omlijstende activiteiten op het programma:

Zaterdag van 8u tot 10u zijn er opnames het programma ‘De weekwatchers’ van Radio 2, Ruben Van Gucht, Hans Otten en Frank Deboosere verwelkomen daarin parlementsvoorzitter Jan Peumans, James Cooke en als muzikale gast K3.

Zondag om 13u30 uur is  ‘Uitgelezen’ te gast, het boekenprogramma dat normaal in de Gentse zaal Vooruit wordt opgevoerd.

Het vaste panel met Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten legt drie recent uitgebrachte titels voor aan 6 volksvertegenwoordigers en zij geven hun mening over de boeken.

Zondag om 15u30 houdt professor Bruno De Wever, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Gent, een lezing over de Vlaamse beweging en Vlaamse natievorming van 1830 tot 2018.

En verder doorlopend:

  • Speeddaten met een volksvertegenwoordiger via Hallo Politici
  • Rondleidingen door het Vlaams parlement met een volksvertegenwoordiger
  • Workshops rond democratie
  • Zelf de stemknoppen bedienen in de Koepelzaal
  • Kinderanimatie
  • Gratis hapjes en drankjes

Hier vindt u het programma van het openingsweekend.

WAAR?

Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

WANNEER?

Zaterdag 17 en zondag 18 november 2018, telkens van 10u tot 17u.

Inkom is gratis.

bezoekerscentrum.vlaamsparlement.be

Facebook, Twitter, Instagram: @bezoekvlaparl

Hier vindt u het promotiefilmpje van het openingsweekend.

De eerste foto’s van het Bezoekerscentrum vindt u hier.

 

Jan Peumans

Voorzitter

Contacteer ons
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel