Vlaams Parlement opent op 28 september nieuw zittingsjaar

Vlaams Parlement opent op 28 september nieuw zittingsjaar

Op maandag 28 september opent het Vlaams Parlement het nieuwe zittingsjaar 2020-2021 met de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering. Op woensdag 30 september wordt hierover gedebatteerd.

Verkiezing Bureau en toespraak voorzitter

Bij het begin van een nieuw parlementair jaar verkiest de plenaire vergadering telkens opnieuw een voorzitter, ondervoorzitters en secretarissen. Samen vormen zij het Bureau, het dagelijks bestuur van het parlement. De voorzitter houdt tijdens de openingsvergadering zoals gewoonlijk een toespraak naar aanleiding van het nieuwe parlementaire werkjaar.

Eedaflegging nieuwe leden

Carina Van Cauter (Open Vld) en Jos Lantmeters (N-VA) namen ontslag als Vlaams Parlementslid om vanaf 1 september gouverneur te worden van respectievelijk Oost-Vlaanderen en Limburg. Hun plaatsvervangers, Bart Van Hulle (Open Vld) en Rita Moors (N-VA), zullen op 28 september de eed afleggen als Vlaams volksvertegenwoordiger.

Septemberverklaring

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar legt de Vlaamse Regering de Septemberverklaring af in de plenaire vergadering. Daarin belicht Vlaams minister-president Jan Jambon de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de Vlaamse begroting voor het volgende jaar.

Het parlementaire debat over de Septemberverklaring volgt op woensdag 30 september om 14u. Na dit debat stemt het parlement over de Septemberverklaring.

Persmoment

Aansluitend op de openingszitting van maandag 28 september vindt in zaal de Schelp van het Vlaams Parlement een persmoment plaats van de Vlaamse Regering over de Septemberverklaring.

Geen vragenuurtje op woensdag

Er zullen op woensdag 30 september uitzonderlijk geen Actuele Vragen worden gesteld omwille van het debat over de Septemberverklaring. Het eerste vragenuurtje van de nieuwe zittingsperiode is voorzien op woensdag 7 oktober 2020.

Praktisch

De plenaire vergaderingen kunnen LIVE gevolgd worden via de website:

Beide vergaderingen worden ook LIVE uitgezonden door vlaamsparlement.tv: Telenet kanaal 42; Proximus TV kanaal 175; Orange kanaal 80.

Pers en media die op 28 en/of 30 september aanwezig willen zijn, melden zich vooraf aan bij de persvoorlichter: Dirk Nuyts, 0473 74 94 45, dirk.nuyts@vlaamsparlement.be

De pers wordt gevraagd tijdens hun aanwezigheid in de parlementsgebouwen een mondmasker te dragen en regel van social distancing te respecteren.

Liesbeth Homans

Voorzitter Vlaams Parlement

 

Dirk Nuyts Persvoorlichter Vlaams Parlement

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel