Skip to Content
Tentoonstelling '50 jaar Vlaams Parlement - De blik van GAL'

Tentoonstelling '50 jaar Vlaams Parlement - De blik van GAL'

Op donderdag 18 november opent in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement de tentoonstelling '50 jaar Vlaams Parlement - De blik van GAL'. De expo toont 74 werken van cartoonist GAL over de politieke geschiedenis en ontwikkeling van Vlaanderen als deelstaat.

Tekenaar en cartoonist GAL is vooral bekend van zijn wekelijkse tekeningen in het tijdschrift Knack. Met zijn spotprenten levert hij al meer dan 60 jaar een scherpe blik op de politieke actualiteit en het onrecht in de wereld. Zijn tekeningen uiten vaak zijn verontwaardiging en bevatten meestal een geëngageerde boodschap voor zijn publiek.  

De expo illustreert de eigenzinnige en confronterende kijk van GAL op de communautaire kwesties en de evolutie van Vlaanderen als deelstaat vanaf de jaren 1960. Hij relativeert die politieke werkelijkheid niet, maar duidt ze met rake en vaak cynische humor. De tentoongestelde werken werden van tekst voorzien door schrijfster Brigitte Raskin.

Voorzitter Liesbeth Homans over de tentoonstelling in het Vlaams Parlement: “GAL houdt onze democratie met zijn spotprenten een spiegel voor. Hij confronteert en zet met zijn kritische beelden aan tot voortdurende reflectie. Sommige politici huiveren van zijn tekeningen. Anderen zijn blij als ze in zijn cartoons opduiken en omarmen de kritiek. Ze zijn belangrijk genoeg om bespot te worden, is dan de redenering.”

Opening

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op donderdag 18 november 2021, 13u30, in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement. Op het programma staan onder meer een welkomstwoord van Liesbeth Homans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en een toespraak van prof. dr. Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel, over het maatschappelijk belang van GAL als politieke tekenaar.

Praktisch

De tentoonstelling opent voor het publiek op 19 november 2021 en loopt tot 26 februari 2022.

Openingsuren: maandag tot zaterdag, van 10u tot 17u. Inkom is gratis.

Adres: Bezoekerscentrum Vlaams Parlement, Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

 

Dirk Nuyts Persvoorlichter Vlaams Parlement

 

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel