Skip to Content
Spoedbehandeling voorstel reglementsaanpassing Vlaams Parlement

Spoedbehandeling voorstel reglementsaanpassing Vlaams Parlement

Liesbeth Homans zal morgen tijdens de plenaire vergadering de spoedbehandeling vragen van een voorstel van aanpassing van het reglement van het Vlaams Parlement.

Door dit voorstel van reglementsaanpassing zal er, net zoals voor de beleidscommissies, ook voor een parlementaire onderzoekscommissie gewerkt kunnen worden met een toegevoegd lid met spreekrecht, maar zonder stemrecht. Volgens het huidige reglement van het Vlaams Parlement heeft PVDA geen recht op een lid in commissies omdat de fractie te klein is. In beleidscommissies kan er gewerkt worden met een toegevoegd lid, maar voor een onderzoekscommissie sluit het reglement van het Vlaams Parlement dit momenteel uitdrukkelijk uit.

Door een toegevoegd lid voor de onderzoekscommissie toe te staan, krijgt één van de parlementsleden van PVDA nu ook spreekrecht zonder dat het systeem van evenredigheid in het gedrang komt. Stemrecht toestaan kan niet, want dat zou een inbreuk zijn op de Bijzondere Wet ter Hervorming van de Instellingen.

Door deze reglementsaanpassing kan er in de parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS gewerkt worden met 15 leden volgens de grootte van de fracties en 1 toegevoegd lid met spreekrecht maar zonder stemrecht. Dat betekent dus 5 leden voor N-VA, 3 voor Vlaams Belang, 2 voor CD&V, 2 voor Open Vld, 2 voor Groen, 1 voor Vooruit en 1 toegevoegd lid voor PVDA.

Het voorstel wordt ingediend door Liesbeth Homans (hoofdindiener), Wilfried Vandaele (N-VA), Peter Van Rompuy (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Björn Rzoska (Groen) en Hannes Anaf (Vooruit).

Deze aanpassing komt er omdat de indienende partijen volstrekte openheid willen over het PFAS-PFOS-dossier en niemand de indruk wil wekken dat er sprake zou zijn van een doofpotoperatie.

 

Liesbeth Homans

Voorzitter Vlaams Parlement

 

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel