Persuitnodiging: Vlaams Parlement huldigt Jan Peumans voor 10 jaar voorzitterschap

Het Vlaams Parlement huldigt op woensdag 27 maart Jan Peumans voor zijn 10 jaar voorzitterschap met een plechtige zitting in de Koepelzaal van het parlement.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 werd Jan Peumans in de kieskring Limburg verkozen voor de N-VA. Van begin 2007 tot begin juni 2009 was hij fractieleider voor de N-VA in het Vlaams Parlement. Hij volgde vooral de bevoegdheid mobiliteit op, met o.m. het Antwerps Oosterweeldossier. Peumans werd door de krant De Standaard verkozen tot hardst werkend parlementslid in de zittingsperiode 2004-2009.

Na de verkiezingen van 7 juni 2009 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij volgde in juli 2009 Marleen Vanderpoorten (Open Vld) op als voorzitter van het Vlaams Parlement. Ook na de verkiezingen van 25 mei 2014 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger en werd hij eind juni 2014 herverkozen tot voorzitter van het Vlaams Parlement.

Zowel leden van de meerderheid als van de oppositie zijn steeds lovend geweest over de manier waarop Jan Peumans het Vlaams Parlement heeft geleid. "Streng, maar rechtvaardig. En ideologisch onthecht", zo typeerde oppositie-fractieleider Joris Vandenbroucke hem.

Inmiddels heeft Jan Peumans verklaard wel als lijstduwer op te komen voor de verkiezingen van 26 mei 2019, maar nadien niet meer terug te zullen zetelen. Naar aanleiding van zijn afscheid verscheen recent de biografie “Jan Peumans. Een zachte anarchist” (uitgeverij Lannoo), geschreven door zijn zoon Wim.

Programma

Programma vanaf 10u30:

  • Opening door Joke Schauvliege, CD&V, eerste ondervoorzitter
  • Geert Bourgeois, Minister-president van de Vlaamse regering, spreekt namens de regering
  • Björn Rzoska, fractievoorzitter Groen, spreekt namens het Uitgebreid Bureau
  • Linda De Win, VRT-journaliste - Villa Politica, geeft haar kijk op de voorzitter
  • Wilfried Vandaele, N-VA, tweede ondervoorzitter, overhandigt een geschenk
  • Jan Peumans, N-VA, voorzitter, spreekt een dankwoord uit.

De huldiging wordt opgeluisterd door het ensemble Utopia.

Het Vlaams Parlement nodigt de pers uit deze huldiging bij te wonen.

De plechtige zitting kan LIVE gevolgd worden via www.vlaamsparlement.be

Contacteer ons
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel