Persuitnodiging

“Hedd Wyn Centenary Chair”

Het Vlaams Parlement nodigt u uit voor de openingsreceptie van het project “Hedd Wyn Centenary Chair” op woensdag 24 mei 2017. Dit is een samenwerkingsproject van de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society, de Vlaamse overheid en de Thomas More Hogeschool naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog. 

De bardic chair van Hedd Wyn

In de ruime omgeving van het West-Vlaamse dorpje Passendale vond honderd jaar geleden de grootste slag plaats, ooit op Vlaamse bodem uitgevochten. Bij de reeks herdenkingsevenementen die in dit kader georganiseerd worden, leggen de diverse organisatoren sterk de nadruk op de multinationale, -regionale en -culturele achtergronden van betrokken deelnemers. Een van de minder bekende spelers in het verhaal van de grote oorlog was het kleine Wales, land van dichters en koren.

Een van de bijna 40.000 omgekomen Welshmen was Hedd Wyn, pseudoniem van Private Ellis Evans, die in september 1917 postuum de Bardic Chair voor dichtkunst in de Welshe taal won. Door een speling van het lot werd de kunstig gesculpteerde stoel die aan de winnende dichter toegekend werd, in 1917 vervaardigd in het Britse atelier van de vluchteling en Mechelse meubelmaker Eugeen Vanfleteren. De dichter zelf is bij de gevechten rond Langemark omgekomen en heeft de stoel nooit in ontvangst kunnen nemen.

Project  Hedd Wyn Centenary Chair

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van deze gebeurtenissen sloegen de Welsh National Memorial & Hedd Wyn Society, de Vlaamse overheid, de Thomas More Hogeschool, afdeling meubeldesign de handen in elkaar om samen het project “Hedd Wyn Centenary Chair” te realiseren. Daarbij maken de studenten van de afdeling Meubeldesign een hedendaagse versie van de bardic chair en geven zo een boeiende moderne interpretatie aan de Mechelse ambachtelijke meubeltraditie.

De projecten van de studenten worden in het Vlaams Parlement tentoongesteld. De moderne heruitgave van de prestigieuze stoel zal, na de voorstelling in Vlaanderen, aan de bevolking en regering van Wales geschonken worden.

diging

Het Vlaams Parlement nodigt de pers uit voor de openingsreceptie en tentoonstelling van het project “Hedd Wyn Centenary Chair” in de Zuilenzaal op woensdag 24 mei 2017 om 12u30.

Gelegenheidsadres: Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel

Gelieve uw aanwezigheid te willen bevestigen via inschrijven@vlaamsparlement.be

Jan Peumans

voorzitter

Contacteer ons
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel