Leraren informeren zich over de verkiezingen 2019

Op vrijdag 22 februari zet het Vlaams Parlement de deuren open voor 270 enthousiaste leraren die zich willen verdiepen in de verkiezingen van 26 mei 2019. De educatieve dienst van het parlement, De Kracht van je Stem, organiseert zijn Lerarendag en lanceert de Verkiezingsdoos 2019, vol educatief materiaal.

Waarom deze Lerarendag?

Burgerschapsvorming staat in de eindtermen voor het secundair onderwijs. Maar hoe begin je daaraan? Hoe bereid je leerlingen voor die straks moeten gaan stemmen? Wat is het belang van verkiezingen? 270 leraren komen daarover inspiratie opdoen in het Vlaams Parlement.

Masterclasses en workshops

Negen bekende professoren geven masterclasses over de verkiezingen, de strijd om verkiezingsthema’s, de strijd om de kiezer en de vertegenwoordiging van groepen in onze parlementen: Ellen Claes (KULeuven), Hendrik Vos (UGent), Stefaan Walgrave (UAntwerpen), Karen Celis (VUB), Emmanuel Gerard (KULeuven), Dave Sinardet (VUB), Marc Hooghe (KULeuven), Kris Deschouwer (VUB) en Carl Devos (UGent) tekenen allen present.

In de workshops maken leraren kennis met methodieken uit de Verkiezingsdoos 2019. Tot slot brengen de deelnemers een bezoek aan de tentoonstelling in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement. In deze leer- en beleeftentoonstelling kunnen zij kennismaken met de werking van het Vlaams Parlement, de historische achtergronden van onze parlementaire democratie en de evolutie van Vlaanderen naar een volwaardige deelstaat.

Verkiezingsdoos 2019

Alle deelnemers aan de Lerarendag krijgen in primeur een Verkiezingsdoos 2019. Vanaf 22 februari is de Verkiezingsdoos 2019 ook te bestellen op www.dekrachtvanjestem.be

Wat zit er in de Verkiezingsdoos 2019?

  • 'Verkiezingen 2019 De Basis': een pakket voor leerlingen die alles nog moeten ontdekken. (Brochure, Oefeningen en opdrachten, Handleiding voor de leraar)
  • 'Verkiezingen 2019 In Detail': voor wie meer wil weten en dieper wil graven. (Brochure, Oefeningen en opdrachten, Handleiding voor de leraar)
  • De Edubox Democratie dropt je klas op een onbewoond eiland.... het begin van een zoektocht. Over regels en afspraken, samenleven en organiseren, oplossen van problemen en zoeken naar consensus. Een product van het Vlaams Parlement en VRT NWS.
  • Zo Verkozen: Een bordspel voor kandidaten onderweg naar verkiezingsdag. Wie wordt verkozen?
  • Het Centenspel bombardeert je tot minister van Begroting. Toch niet zo'n eenvoudige job, zo blijkt al snel. Want politiek is keuzes maken en dat is niet altijd makkelijk. Voor de leraar is er een handleiding.

Praktisch

De lerarendag ‘Over de Verkiezingen 2019’ wordt georganiseerd door ‘De Kracht van je Stem’, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement, en vindt plaats op vrijdag 22 februari, van 8u30 tot 16u30, in het Vlaams Parlement.

De Verkiezingsdoos 2019 kan besteld worden op www.dekrachtvanjestem.be. Het volledige pakket kost 7 euro, de brochures ieder 1 euro en de EDUbox Democratie 3 euro.

Meer informatie vindt u op www.dekrachtvanjestem.be.

Jan Peumans

Voorzitter Vlaams Parlement

Contacteer ons
Kris Van den Bremt Coördinator educatie, De Kracht van je Stem, Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Kris Van den Bremt Coördinator educatie, De Kracht van je Stem, Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel