Skip to Content
Het Vlaams Parlement in rep en roer?

Het Vlaams Parlement in rep en roer?

Naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag geeft het Vlaams Parlement een nieuw stripalbum uit: ‘Het Vlaams Parlement in rep en roer’. Hoofdfiguur in deze strip is de Fallen Astronaut, het kunstwerk van Paul Van Hoeydonck dat ook in 1971 een plaatsje kreeg op de maan. De strip wordt op 9 november in aanwezigheid van de kunstenaar voorgesteld in het Vlaams Parlement.

Fallen Astronaut

De voorganger van het Vlaams Parlement, de Nederlandstalige Cultuurraad, werd opgericht in 1971. Naar aanleiding van de vijftigjarige viering publiceert het Vlaams Parlement een nieuw stripalbum: “Het Vlaams Parlement in rep en roer”. Hoofdfiguur is de Fallen Astronaut, een sculptuur van Paul Van Hoeydonck. In 1971 legde Apollo 15-commandant David Scott dat beeldje neer op de maan. En in 1996 schonk de kunstenaar bij de opening van het nieuwe parlementsgebouw een kopie van dit beeldje aan het Vlaams Parlement waar het tentoongesteld staat.

50 jaar na de bewuste maanlanding en 50 jaar na de oprichting van de Cultuurraad wordt de Fallen Astronaut het hoofdpersonage van de nieuwe strip ‘Het Vlaams Parlement in rep en roer’. Scenario en tekeningen zijn van respectievelijk Ivan Adriaenssens en Michael Vincent. Alle kinderen die het Vlaams Parlement bezoeken krijgen de strip mee naar huis. Ter voorbereiding van hun bezoek kunnen ze in de klas het animatiefilmpje ‘van idee tot decreet’ bekijken dat de werking van het parlement uitlegt.

Voorstelling

De voorzitter van het Vlaams Parlement, Liesbeth Homans, stelt op dinsdag 9 november, 14 u, samen met Paul Van Hoeydonck de nieuwe strip voor in het Vlaams Parlement. Twintig lagereschoolkinderen zullen bovendien hun eerste indrukken over de strip geven.

Liesbeth Homans

Voorzitter Vlaams Parlement

Dirk Nuyts Persvoorlichter Vlaams Parlement

 

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel