Skip to Content
Mededeling van het Vlaams Parlement

Mededeling van het Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement bestaat dit jaar 50 jaar. Een aanleiding voor het magazine Newsweek om het Vlaams Parlement een aanbod te doen om een themanummer rond deze historische gebeurtenis te maken.

Newsweek – dat redactionele verantwoordelijkheid draagt - schetst op 130 pagina’s de geschiedenis van het Vlaams Parlement evenals een terugblik op de Vlaamse emancipatie voor 1971. Verschillende personen die mee vorm hebben gegeven aan de emancipatie van taal en volk worden vanaf pagina 122 belicht. Daar worden ook twee namen vermeld die er mee voor gezorgd hebben dat een bepaalde periode uit de Vlaamse geschiedenis door de collaboratie met Nazi-Duitsland is gekleurd: August Borms en Staf De Clercq. De opname van deze twee personen in het overzicht ligt bijzonder gevoelig, maar zwarte pagina’s uit onze geschiedenis mogen niet doodgezwegen worden. Enkel door deze zeer kritisch te benaderen, kunnen er lessen uit getrokken worden. 

Alle aspecten – positief én negatief - van het verleden kritisch durven benaderen, is de enige juiste aanpak. In Newsweek hebben Prof. Dr. Bruno De Wever in samenwerking met Prof. em. Emmanuel Gerard zeer kritische artikels geschreven over die gitzwarte bladzijden uit het verleden van Vlaanderen. Deze artikels veroordelen de collaboratie zonder meer. Ook in de permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement wordt die periode niet doodgezwegen, maar correct gekaderd gebracht. Dit alles onder het motto: trek lessen uit het verleden en laat dit nooit meer gebeuren.  

Het Vlaams Parlement begrijpt dat mensen aanstoot kunnen nemen aan de vormgeving van het magazine. August Borms en Staf De Clercq worden immers in een overzicht opgenomen samen met o.a. Edward Coremans, Adolf Daens en Camille Huysmans. Hoewel er duiding onder hun foto’s staat, hadden zij in dit overzicht niet opgenomen mogen worden. Het Vlaams Parlement betreurt de opschudding die hierdoor ontstaan is en drukt zijn spijt uit dat mensen zich hierdoor ongewild beledigd en gekwetst voelen. Het Vlaams Parlement keurde op 20 maart 2002 een resolutie goed waarin de collaboratie zonder meer wordt veroordeeld. Als volwassen parlement blijft het Vlaams Parlement het verleden recht in de ogen kijken en blijft het zich bewust van de fouten uit het verleden om erover te waken dat ze in de toekomst niet meer gemaakt kunnen worden.

Liesbeth Homans

voorzitter Vlaams Parlement, namens het Uitgebreid Bureau

 

Dirk Nuyts Persvoorlichter Vlaams Parlement

 

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel