Europees Commissievoorzitter Juncker bezoekt Vlaams Parlement

Op woensdag 9 mei 2018, Dag van Europa, bezoekt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, het Vlaams Parlement. Bij die gelegenheid zal hij de plenaire vergadering toespreken in de Koepelzaal.

Dag van Europa

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, brengt op 9 mei 2018, Dag van Europa, een bezoek aan het Vlaams Parlement. 9 mei is de Dag van Europa, het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Het is de verjaardag van de Schuman-verklaring.

Bezoek

Na de verwelkoming door Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, en de ondertekening van het Gulden Boek zal Jean-Claude Juncker tijdens een plenaire vergadering de leden van het Vlaams Parlement toespreken over de toekomst van Europa.

Aansluitend zal Jean-Claude Juncker een bilaterale ontmoeting hebben met de heer Geert Bourgeois, Minister-President van de Vlaamse Regering.

Internationale uitstraling

Jean-Claude Juncker is al de 8ste internationale gast die het Vlaams Parlement zal toespreken. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, Marc Rutte, minister-president van Nederland, Markku Markkula, voorzitter van het Comité van de Regio’s, Marianne Thyssen, Europees Commissaris, Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO, Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en Xavier Bettel, eerste minister van het Groot-Hertogdom Luxemburg.

Met de ontvangst van Jean-Claude Juncker bouwt het Vlaams Parlement verder aan zijn internationale uitstraling en versterkt het zijn ambitie om zijn internationale bevoegdheden ten volle uit te oefenen.

De pers wordt uitgenodigd op dit bezoek.

Jan Peumans

Voorzitter

_____________

Praktisch:

 • Fotogelegenheid tijdens de ontvangst
 • de plenaire vergadering kan LIVE gevolgd worden via de website van het Vlaams Parlement: https://goo.gl/nUjE5c
 • Simultaanvertaling N/F – F/N is voorzien
 • Aansluitend op het bezoek wordt de plenaire vergadering voortgezet met het vragenuurtje en de behandeling van de andere agendapunten.

Programma:

14u00

 • Ontvangst van Jean-Claude Juncker, voorzitter Europese Commissie door Jan Peumans, voorzitter Vlaams Parlement
 • Ontmoeting met de leden van het Uitgebreid Bureau
 • Ondertekening van het Gulden Boek

14u15 Plenaire vergadering

 • Welkomstwoord door voorzitter Jan Peumans
 • Toespraak door Jean-Claude Juncker, voorzitter Europese Commissie
 • Debat met leden van het Vlaams Parlement
 • Toespraak door Geert Bourgeois, Minister-president Vlaamse Regering
 • Repliek door Jean-Claude Juncker, voorzitter Europese Commissie

15u30 Einde

Contacteer ons
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel