Skip to Content

Educatieve Stemtest voor het onderwijs

De Kracht van Je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement, ontwikkelde samen met Tree Company - van de Stemtest 2014 - een Educatieve Stemtest. Hiermee hebben leraren en leerlingen van het secundair onderwijs nu permanent online een test ter beschikking om te werken aan democratie, burgerzin en politiek.

Op vraag van het onderwijsveld

Stemtesten en stemwijzers zijn een veelgebruikt instrument bij verkiezingen. Het is alleen jammer dat ze zo kort online beschikbaar zijn. Want heel wat leraren vinden de stemtest een handig instrument om in de klas te gebruiken, ook buiten verkiezingsperiodes.

Zo ontving de educatieve dienst van het Vlaams Parlement onder meer volgende vraag van een leraar: “Bij de voorbereiding van mijn lessen over politieke vorming merk ik dat de site 'stemtest 2014' niet meer online is. Nochtans vormde dat voor de leerlingen een verrassende eerste kennismaking met de diverse politieke partijen en was het de basis voor discussies rond bepaalde politieke thema's. Is het niet meer online zijn van die test een tijdelijk verschijnsel, of is dat definitief?”

Bewerking van de Stemtest 2014

De Kracht van Je Stem heeft daarom, de Stemtest 2014 bewerkt tot een Educatieve Stemtest: www.educatievestemtest.be. Met deze stemtest hebben leraren en leerlingen nu permanent een educatieve tool ter beschikking om in de klas te werken rond het partijpolitieke landschap in Vlaanderen.

De Educatieve Stemtest

De Educatieve Stemtest vergelijkt de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement. Zo kom je te weten welke partijen nauw aansluiten bij jouw overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. Op die manier biedt de stemtest een inhoudelijk inzicht in het partijpolitieke landschap.

Je vindt er bovendien meer uitleg over moeilijke woorden die opduiken in de stellingen en professor Deschouwer legt in filmpjes uit waar de verschillende politieke partijen voor staan. Handig om met leerlingen in de klas te doen. En met een apart boekje met tips en methodieken voor de leraar om er meer uit te halen.

 

Jan Peumans

Voorzitter

Contacteer ons
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Kris Van den Brempt Coördinator De Kracht van Je Stem, Vlaams Parlement
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement
Kris Van den Brempt Coördinator De Kracht van Je Stem, Vlaams Parlement
Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel