Commissie Cultuur vergadert over de maatregelen voor de evenementen- en culturele sector

Commissie Cultuur vergadert over de maatregelen voor de evenementen- en culturele sector

De Commissie voor Cultuur van het Vlaams Parlement komt op woensdag 2 september vervroegd samen naar aanleiding van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad voor de evenementen- en culturele sector.

‘In Vlaanderen willen we onze cultuurzalen weer doen opleven en jong en oud toegang tot cultuur geven op een veilige manier. De één meterregel is alvast een stap in de goede richting,’ zegt commissievoorzitter Elisabeth Meuleman.

Op 20 augustus besliste de Nationale Veiligheidsraad dat theaters, concertzalen, sporthallen en andere indooractiviteiten vanaf september opnieuw 200 personen mochten toelaten. Openluchtevenementen mogen plaatsvinden met 400 deelnemers. Burgemeesters kunnen, mits toelating van de bevoegde minister, meer mensen toelaten.

De betrokken sectoren hebben ontgoocheld gereageerd op deze beslissing. Zij pleiten voor een berekening van het aantal toeschouwers op basis van de capaciteit van de zaal.

‘Daarnaast zijn er vragen bij het feit dat cultuur van buitenaf niet kan op school of klassen van het secundair onderwijs niet naar voorstellingen kunnen. Naast rekenen en taal is cultuur een essentieel onderdeel van onderwijs, geen bijzaak. Op school begint cultuurparticipatie voor alle kinderen en jongeren, en dat is essentieel,’ klinkt het bij commissievoorzitter Meuleman.

De leden van de Cultuurcommissie willen over deze beslissingen en het ongenoegen in de evenementen- en culturele sector van gedachten wisselen met bevoegd minister Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur.

De commissievergadering zal plaatsvinden op woensdag 2 september, vanaf 14u, en zal als videoconferentie georganiseerd worden.

Praktisch:De commissievergadering kan live gevolgd worden

Elisabeth Meuleman

Voorzitter Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media

 

Dirk Nuyts Persvoorlichter Vlaams Parlement
Wilfried Van Vinckenroye Commissiesecretaris

 

Over Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement is de wetgevende macht binnen de Vlaamse democratie. De 124 Vlaamse volksvertegenwoordigers debatteren over maatschappelijke problemen, stemmen over decreten (Vlaamse wetten) en ondervragen de ministers over hun beleid.

Vlaams Parlement
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel