Commissie Binnenlands Bestuur vraagt minister Homans duidelijkheid over moskee in Beringen

Vrijdag 7 april 2017 — De Commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement organiseert op maandag 10 april 2017 een vergadering met Liesbeth Homans, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, en Jaak Raes, hoofd van de Staatsveiligheid, over de mogelijke intrekking van de vergunning van de Fatih Camii-moskee in Beringen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans liet donderdag jl. weten dat ze de procedure opstart voor het intrekken van de vergunning van de Fatih Camii-moskee in Beringen. Zij baseerde zich daarvoor op een rapport van de Staatsveiligheid waarin vermeld zou staan dat de moskee gemanipuleerd zou worden door de Turkse overheid.

De Staatsveiligheid ontkende daarop dat er in het rapport een specifiek onderzoek naar de moskee is opgenomen. De dienst stelde dat de elementen in het rapport die aanleiding geven tot de conclusies van minister Homans nooit door de Staatsveiligheid zelf zijn getrokken.

De Commissie Binnenlands Bestuur wil hierover duidelijkheid creëren en plant over deze problematiek op maandag 10 aparil een commissievergadering.

Eerst zal Jaak Raes, hoofd van de Staatsveiligheid, toelichting geven over de rapporten van de Veiligheid van de Staat met betrekking tot Diyanet. Aansluitend staan vier vragen om uitleg geagendeerd van Vlaamse parlementsleden aan minister Homans.

Praktisch:

  • De commissievergadering vindt plaats op maandag 10 april, vanaf 14u, in de Antoon Van Dyckzaal van het Vlaams Parlement.
  • De commissievergadering kan live gevolgd worden via https://goo.gl/3lmBqY

Mercedes Van Volcem

Voorzitter Commissie voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering en Stedenbeleid

Mercedes Van Volcem
Dirk Nuyts Persverantwoordelijke Vlaams Parlement